Cum pui automat muzica pe pauză dacă te uiți la ceva pe internet

de: Alexandru Puiu
07 08. 2017

În funcție de modul în care îți place să-ți desfășori activitatea în fața PC-ului, ar fi bine să știi cum pui automat muzica pe pauză când începi să te uiți la un videoclip.

Dacă nu cumva apreciezi liniștea mai mult decât muzica, sunt șanse foarte mari să rulezi în permanență un player în fundal. Indiferent dacă este vorba de Winamp, iTunes, VLC, Zonga, Deezer, Spotify sau orice altceva, acela merge de când ai pornit PC-ul până când ai dat peste o altă sursă de zgomot. Aici mă refer la un clip online pe care ai vrea să-l asculți cu sunet. Într-o astfel de situație, soluția este cât se poate de simplă dacă ai doar Winamp și Chrome pornite pe computer. Schimbi ferestra, pui melodia pe pauză, revii la clipul care te încântă, te bucuri de el și după 30 de minute de liniște în care îți dai seama că ai uitat să apeși din nou pe play, revii la Winamp. Din cauza unui astfel de scenariu, ar fi bine să ai în vedere cum pui automat muzica pe pauză atunci când pornești o altă sursă de zgomot. 

Cum pui automat muzica pe pauză și continui redarea cu Mute.fm

În mod surprinzător, există mai multe soluții la problema din titlu și eu am ales-o pe una dintre ele. Intitulat Mute.fm, acest utilitar este gratuit pentru Windows și se configurează în doar câțiva pași simpli. Procesul se complică puțin în funcție de opțiunile suplimentare pe care ți le dorești, dar imediat după instalare face o treabă surprinzător de bună. Practic, după ce ți-ai ales playerul implicit din Windows, dacă vei porni un clip pe YouTube sau din orice alt colț al internetul, muzica din fundal se va pune pe pauză. În cel mai rău caz, dacă mute.fm nu știe cum să interacționeze cu playerul tău, s-ar putea doar să ți-l treacă în modul silențios. Astfel, melodia continuă să ruleze în fundal, dar o vei auzi abia după ce ai terminat vizionarea.

Mute.fm funcționează pe orice versiune de Windows începând cu Windows 7 și până la 10. Download-ul poate fi inițiat de la această adresă, iar instalarea efectivă durează doar câteva secunde. S-ar putea să dureze mai mult dacă nu ai .NET Framework instalat pe computer. Ca idee, după instalare, mute.fm va porni odată cu computerul, ca să nu te stresezi la fiecare repornire a sistemului să rulezi micuțul utilitar ca o sursă suplimentară de stres. În mod evident, dacă acest detaliu te deranjează, poate fi modificat după instalare din meniul Options al micului program.

Mute.fm apare în colțul din dreapta jos lângă ceas sub forma unei icoane gri cu niște egalizatoare. Pentru a-i modifica parametrii de funcționare, fă click dreapta pe icoană și alege Show Mute.fm. Pornește o melodie în playerul tău favorit, iar Mute.fm se va autosesiza. Atunci, respectivul program va fi considerat player implicit de muzică pe PC. Respectivul parametru poate fi modificat prin intermediul butonului Change din interfață. În cazul meu, a văzut Windows Media Player ca player implicit și l-am modificat în Winamp. În situația în care utilitarul îți trece muzica pe silențios în loc să o pună pe pauză, tot din meniul Change poți defini câteva comenzi pe care să le folosească Mute.fm în interacțiunea cu playerul tău.

Personal, m-a încântat faptul că Mute.fm e genul de program pe care îl configurezi o dată și poți uita de el. Funcționează cu orice player și îți aplică un efect de fade in și fade out pentru oprirea și redarea muzicii. Este de apreciat că, deși este un program gratuit, nu include vreun toolbar dubios, nu-ți schimbă motorul de căutare din browser și nici nu-ți instalează vreun alt program de care nu ai nevoie.

Ca o notă de subsol, în întregul material am insistat pe faptul că îți oprește muzica dintr-un player când redai ceva în browser. În practică, îți oprește muzica și dacă pornești un film sau o melodie într-un alt program pe același computer. Important este doar să știe care dintre ele este implicit pentru a continua la final redarea muzicii tale.